CO JSOU AMINOKYSELINY
Aminokyseliny patří mezi organické sloučeniny, které tvoří stavební kameny tělesných bílkovin neboli peptidů. Každá molekula aminokyseliny se skládá z dusíkaté aminokyseliny a karboxylové kyselé skupiny, které se váží na atomy uhlíku. Samotné molekuly aminokyselin jsou navzájem rovněž propojené a vazbami označovanými jako peptidové. Tak vznikají řetězce molekul označované jako polypeptidy. Tyto řetězce jsou opět spojovány peptidovými vazbami a tím způsobem vznikají molekuly bílkovin.
V našem organismu vzniká z aminokyselin velké množství látek, které jsou pro člověka nezbytné, například hormony, histamin, pigmenty a jiné. Dále existují jejich deriváty, označované jako biogenní aminy, jako tzv. neurotransmitery (přenašeče vzruchů) při nervovém přenosu. K těm patří dopamin, noradrenalin či jiné. Rovněž z aminokyselin vznikají látky, které ovlivňují růst buněk (spermin, spermidin).
Všechny bílkoviny v našem organismu tvoří asi 20 aminokyselin. K nim patří glycin, alanin, valin, leucin, isoleucin, kyselina asparágová, asparagin, kyselina glutamová, glutamin, arginin, lysin, histidin, fenylalanin, serin, threonin, tyrozin, tryptofan, methionin, cystein a prolin.
Aminokyseliny se dělí na esenciální (organismus si je neumí vyrobit, je odkázán na příjem v potravě) a neesenciální (ty si vyrobit umí). Z dvaceti zmíněných je esenciálních osm. Kromě těchto zmíněných dvaceti existuje ještě 200 aminokyselin, které se nevyskytují v bílkovinách, ale hrají důležitou roli v chemických reakcích uvnitř buněk.
Aminokyseliny se často vyskytují v nejrůznějších doplňcích stravy. Rovněž často jsou používány v kulturistice v potravinových doplňcích, kde pomáhají k udržení pozitivní dusíkové bilance, nárůstu svalové hmoty. Aminokyseliny jsou rovněž užívány při redukčních dietách.
Zdroj
AUTOR: PharmDr. Tomáš Arndt
Více informací na: http://www.celostnimedicina.cz/aminokyseliny.htm#ixzz3a5wi5PPD
SEMI-ESENCIÁLNÍ AMINOKYSELINA L-ARGININ
L-Arginin je tzv. semi-esenciální aminokyselina (tj. aminokyselina, kterou si organismus za určitých podmínek nedokáže sám a v dostatečném množství vyrobit - tato situace typicky nastává v období růstu, při zvýšené tělesné námaze, nemoci apod.). V přirozené stravě ho nejvíc obsahuje kuřecí a krůtí vývar a kaviár. Významnějším přirozeným zdrojem je rovněž zelený hrášek, vaječný bílek, burské ořechy, čokoláda i obiloviny. Arginin, získaný z těchto zdrojů již však není tak účinný. Právě již zmíněné „vývary", které jsou jednou z nejvhodnějších forem potravy při zhoršeném trávení, při rekonvalescenci a pro staré osoby, které příliš nedbají na kvalitu své stravy (a obecně trpí nedostatkem bílkovin případně ztrátou schopnosti je nejprve zpracovat v zažívacím traktu a posléze i využít).
Samozřejmě nelze však spoléhat na to, že ve stavu nemoci postačí jen vývar. L-Arginin je za fyziologických podmínek v těle produkován v tzv. biochemickém cyklu močoviny z aminokyseliny ornitin. Vzniká převážně v tkáních ledvin, jater a mozku (zde arginin vzniká také z aminokyseliny citrulin). Zjednodušeně lze cyklus fyziologických přeměn popsat následovně: aminokyselina glutamin (zachycená ve střevě), je okamžitě přeměněna na citrulin, který je uvolněn do krevního oběhu. Z krve je citrulin vychytáván v ledvinách, přeměněn na arginin, a ten zpět uvolněn do oběhu. Naopak je uvolněný arginin z krve zachycen ve střevní tkáni a zpět přeměněn na citrulin a ornitin. Arginin tak slouží jako transportní medium pro esenciální dusík. Při přeměnách arginin poskytuje oxidativní cestou molekulu oxidu dusnatého, zejména v endoteliálních buňkách cévních stěn, v makrofázích, neutrofilech a nervových buňkách. Vyšší lokální koncentrace oxidu dusnatého následně vede k dalším účinkům, k roztažení cév (vazodilatační efekt), ke zpomalení růstu nádorových buněk a bakterií.
Oxid dusnatý (NO) je v lidském těle primárně vytvářen právě z argininu - dostatečné množství oxidu dusnatého je nezbytné pro udržení průchodnosti cév (vasodilatační účinky, rozšíření cév), podporu erekce a plodnosti mužů. Vyšší obsah oxidu dusnatého způsobuje dokonalé prokrvení svalů (včetně pohlavních), zlepšení erektivní schopnosti a sexuálního prožitku, zlepšuje zásobování srdce a mozku kyslíkem, zvyšuje tok krve ve svalech.
Neméně významná je také stimulace spermatogeneze, což je velice cenné v době, kdy se kvalita mužských spermií a jejich schopnost oplodnit vajíčko prokazatelně mezigeneračně snižuje. Samotná aminokyselina arginin podávaná i nárazově (nepravidelný příjem) způsobuje sekreci (vyplavení) celého spektra hormonů z nichž nejzajímavější je glukagon, insulin a zejména růstový hormon. Růstový hormon jako přirozená součást lidkého organismu zcela spolehlivě podporuje tvorbu svalové hmoty, čehož cíleně využívá většina sportovců a především kulturisté.
Arginin urychluje obnovu buněk, je nutný pro zvýšení syntézy bílkovin (proteosyntéza), zvýšená tvorba svalů lze vysvětlit jednak přímou stimulací růstového hormonu GH a také produkcí oxidů dusíku NO, které způsobují lepší prokrvení svalů - do svalu se tak dostává větší množství živin, zvyšuje se "napumpování svalů" a v konečném důsledku svalový růst. Vedle zvýšení růstu svalů působí aminokyselina arginin na spalování podkožního tuku. Arginin stimuluje imunitní systém, v případě infekce způsobuje zmnožení leukocytů. Toho se často využívá v klinické medicíně při léčbě zranění, popálenin a doléčení většiny poúrazových a pooperačních stavů a dlouhodobých nemocí. Arginin je přirozený protisrážlivý prostředek omezující shlukování krevních destiček, udržuje optimální funkci kardiovaskulárního systému, snižuje riziko aterosklerózy, reguluje krevní tlak, obnovuje pružnost cév. Prostřednictvím oxidů dusíku přenáší nervové vzruchy v mozku (neurotransmitér) a reguluje tak např. činnost trávícího traktu, koordinaci pohybů a dlouhodobou paměť. Stimulace produkce oxidu dusnatého a růstového hormonu má antioxidační potenciál, zabraňuje nepříznivým účinkům volných radikálů.
V poslední době se arginin v podobě doplňkové výživy dostává do popředí zájmu nejen sportovců pro urychlení tvorby svalů, regenerace a zlepšení sportovních výkonů, ale stále častěji je užíván i běžnou populací.
Zdroj
AUTOR: PharmDr. Tomáš Arndt
Více informací na: http://www.celostnimedicina.cz/arginin.htm#ixzz3a5sc5pIQ
NEESENCIÁLNÍ AMINOKYSELINA L-CITRULIN
Citrulin je po chemické stránce kyselina 2amino 5ureidopentaneová. Je součástí cyklu tvorby močoviny. L-Citrulin je neesenciální aminokyselina potřebná k proteinovým syntézám. Tato látka zvyšuje energii a stimuluje imunitní systém. Také pomáhá dostat z těla odpadní amoniak. Mezi jeho další účinky jsou uváděny tyto: zlepšuje hojení, zmírňuje únavu, zlepšuje prokrvení tkání a přesun energie do svalu. Zvyšuje odolnost svalu proti kyselině mléčné. Společně s argininem je součástí mnoha přípravků, které pomáhají zlepšit kvalitu sexuálního života.
Citrulin je přímo vstřebáván do krve a vytváří zde zásobu pro metabolickou přeměnu na L-arginin, a to stejnými fyziologickými účinky na cévy, jako v případě L-argininu. L-citrulin je z pohledu nástupu účinku vhodnějším a rychlejším zdrojem signálních molekul oxidu dusnatého. Zjednodušeně jej lze charakterizovat jako sytič prokrvení.
Pomáhá obnovovat zdroje okamžité energie (ATP) a díky tomu zvyšuje sílu při výkonu a oddaluje nástup pocitu únavy. V organismu se přeměňuje na arginin (stimulant NO) a malát, který je součástí Krebsova cyklu a napomáhá eliminovat kyselinu mléčnou ve svalech. Krebsův cyklus (také známý jako cyklus kyseliny citrónové) v podstatě zahrnuje sérii enzymatických reakcí, které transformují proteiny (ve formě jejich složek - aminokyselin), tuky (ve formě mastných kyselin) a sacharidy (uhlovodany, například glukóza) do přechodných substancí. Tyto meziprodukty pak přecházejí do dýchacího řetězce, kde podstupují další série reakcí – přijímáním a odevzdáváním elektronů dochází k produkci energie ve formě ATP (adenosin tri-fosfátu), CO2 a vody. Přítomnost dostatečného množství kyslíku uvnitř buněk je základem pro úspěch této celistvé procedury, jak termín "oxidace" či "okysličování" sám naznačuje.
Citrátový cyklus hraje klíčovou roli i v dalších metabolických dějích, jako je glukoneogeneze, transaminace, deaminace nebo lipogeneze. Některé reakce cyklu proto probíhají i v buňkách, které nemají aerobní metabolismus. L-citrulin je přímo vstřebáván do krve a vytváří zde zásobu pro metabolickou přeměnu na L-arginin, a to stejnými fyziologickými účinky na cévy, jako v případě L-argininu. L-citrulin je z pohledu nástupu účinku vhodnějším a rychlejším zdrojem signálních molekul oxidu dusnatého.
Zdroj
AUTOR: PharmDr. Tomáš Arndt
Více informací na: http://www.celostnimedicina.cz/citrulin.htm#ixzz3a5xJYfrC
ESENCIÁLNÍ PROTEINOGENNÍ BÍLKOVINOTVORNÁ AMINOKYSELINA
Methionin je nezbytná aminokyselina vázaná v četných bílkovinách. V organismu se podílí na přenosu tzv. methylové skupiny (biochemická reakce). Je prekurzorem jiné aminokyseliny, cysteinu (ta mj. napomáhá ochraňovat před negativním životním prostředím). V přírodních přípravcích se často nachází v kombinaci s cholinem (podílí se na využití tuků a cholesterolu) a inositolem (snižuje hladinu cholesterolu, má stejně jako cholin lipotropní, tj.tuky emulgující účinek).
Tyto směsi se používají při snižování hladiny cholesterolu a také při odbourávání tuků v redukčních směsích. Je součástí skupiny tzv. esenciálních aminokyselin. Tyto aminokyseliny obsažené v potravě, vázané nebo volné, jsou nezbytné pro zachování života. Také patří mezi detoxikační aminokyseliny a stejně tak mezi antioxidační. Je také zdrojem nezbytné síry.
Methionin chybí v zelenině a v luštěninách, což je pro rozhodné zastánce konzumace masa základní argument pro jeho použití. Dobrým zdrojem však jsou obilniny, ořechy (semena), ryby, vejce, jogurty a maso. Mezi základní způsoby využití patří již zmíněná pozitivní role při redukci nadváhy jako "spalovač tuků", dále pomáhá chránit játra před toxickými látkami, je to významný antioxidant (chrání organismus před vlivem volných radikálů), hraje roli v syntéze kolagenu či např. napomáhá zabránit lámavosti vlasů. Rovněž je důležitý při regeneraci nehtů či pokožky. Bývá doporučován jako součást regenerace při náročných sportovních výkonech. Stále je používán jako farmaceutická surovina v lékárnách při přípravě plněných tobolek na lékařský předpis.
Zdroj
AUTOR: PharmDr. Tomáš Arndt
Více informací na: http://www.celostnimedicina.cz/methionin.htm#ixzz3a5yiJTQl